Steeds bereikbaar voor uw vragen

GROENE ZORG

Steunpunt Groene Zorg vzw telt momenteel iets meer dan 950 zorgboerderijen in Vlaanderen, waarvan Hoeve Vreckom deel uitmaakt. De term Groene Zorg werd in het leven geroepen om een duiding te geven aan alle mogelijke combinaties van een groene omgeving met de zorg voor een brede waaier kwetsbare groepen uit de samenleving. 

Hoeve Vreckom staat klaar voor mensen met een matige beperking, burn out, time out, autisme, depressie, ADHD, concentratiestoornissen, .. In samenwerking met Groene Zorg wordt er een halve dag besteding aangeboden, dit van 09u00 tot 12u00. Er wordt niet in groep gewerkt, maar steeds één op één, voor een optimale hulpverlening. Hierdoor spreken we over een ‘zorgboerderij‘. Groene Zorg benadrukt de meerwaarde die de omgang met dieren kan bieden aan de klassieke zorgverlening. De nadruk wordt gelegd op een vraaggedreven zorgverlening in een ‘groene’ context. Hierbij zijn de specifieke zorgvragen van elke individuele persoon steeds het uitgangspunt. Op eigen ritme werken de zorggasten een voormiddag mee in de paardenhouderij. Als extra therapie is er de mogelijkheid tot paarden kuisen.

4 VORMEN VAN ONDERSTEUNING

Bij een zorgboerderij vind je 4 vormen van ondersteuning: dagbesteding, beleving, time out en begeleiding tot een arbeidstraject. Hoeve Vreckom focust op de dagbesteding. Hierbij ligt de nadruk op het actief bezig zijn met allerhande taken op de boerderij, op maat van de individuele mogelijkheden en beperkingen van de zorggast. 

Therapiemogelijkheden: 

  • Paarden controleren in de weides
  • Moestuin verzorgen
  • Paarden voederen
  • Paarden buiten zetten
  • Stallen uitmesten

Alles gebeurt uiteraard op het tempo van de persoon in kwestie. Ook zijn er tal van dieren aanwezig op de zorgboerderij; kippen, honden, katten, paarden, .. 

OVER LIEVE

Lieve, de zorgboerin, was voor Hoeve Vreckom ergotherapeute waar ze ondersteuning gaf aan mindervaliden en bejaarde mensen. De liefde voor dieren heeft haar naar Denderwindeke gebracht, waar ze een zorgboerderij is opgestart. Dit om de connectie tussen mens, dier en natuur terug te brengen. Ook doet zij het ontvangst van de zorggasten. Dit volledig gereglementeerd door de Vlaamse Overheid, in samenwerking met steunpunt ‘Groene zorg’.

Bij ons kan je rechtstreeks terecht voor een dagbesteding, voor zowel jongeren, mensen met een kleine of lichte beperking, volwassenen, autisme, .. Groene zorg legt de nadruk op zorgverlening in een groene context.

Lieve staat ook in om de mensen die het even moeilijk hebben een zinvolle tijdsbesteding te geven, de essentie van leven bij te brengen, genieten en bezig zijn in de natuur en de positieve vibes van de dieren ervaren.. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de mensen op hun eigen tempo de connectie kunnen terugvinden. Er bestaat volgens Lieve geen betere combinatie, dan deze tussen mens, dier en natuur. 
Hoeve Vreckom

IT'S A BEAUTIFUL THING TO MEET SOMEONE WHO MAKES YOU FORGET YOUR TROUBLES

Denise Walker